DASEV Nazım Turgut Eğitim Etkinlikleri çerçevesinde Fotoğrafçılık Eğitim Kursunun 3. Uygulaması Darende’de gerçekleştirildi.

DASEV Nazım Turgut Eğitim Etkinlikleri çerçevesinde 23/04/2019 tarihinde Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Enver Özyurt tarafından verilmeye başlanan “Temel Fotoğraf Eğitimi” kursunun üçüncü uygulaması 14-16 Haziran tarihleri arasında Darende’de gerçekleştirildi.

Adana’dan 10 kişilik ekip ile yola çıkan gurup 14 Haziran akşamı Darende Günpınar Mahallesi Alabalık tesislerinde buluşarak konaklama için Darende öğretmen evine geçtiler. 15 Haziran 2019 tarihinde ilk olarak Darende Kaymakamlığının tahsis ettiği araç  ile Balaban Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi,  Balaban’ın eski kerpiç evleri ve Balaban İçmelerinde fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

Balaban’dan sonra Ozan Anıt Mezarlığı ve Levent Vadisinde çekimlere devam edildi. Dönüşte Uzunok ve Nadir Köprüsü, Darende Çarşı içi, Cumhuriyet İlkokulu, Yuvalı Sokak Tarihi Darende evleri, Tohma Kanyonu,  Somuncu Baba Şeyh Hamid-İ Veli Camii ve Külliyesinde çekimler gerçekleştirildi.

16.06.2019 tarihinde Günpınar Şelalesi, Günpınar Mahallesi, Beybağı Mahallesi, Nadir Mahallesi ve Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulunda çekimler yapılarak program tamamlandı.

Vakfımızın ‘’DASEV Nazım Turgut Eğitim Etkinlikleri’’ çerçevesinde 14-15-16 Haziran 2019 tarihlerinde tertiplediği Temel Fotoğrafçılık Etkinliğinin 3. uygulama çekimleri için Darende’de yapmış olduğu geziye göstermiş olduğu ilgiden ve katkılarınızdan dolayı Darende Kaymakamı Sayın Enver Hakan Zengince’ye, Darende Belediye Başkanı Sayın İsa Özkana’a, Kaymakamlık ve Belediye çalışanlarına, teşekkür ederiz.

 “Abdurrahman Erzincani Camii ve Külliyesi“, Darende’ye Malatya yönünde 17km. Uzaklıktaki Balaban Mahallesi’nde D300 karayolu üzerinde yer alan Külliyede sandukası bulunan Abdurrahman-ı Erzincani, Yıldırım Beyazıd devri meşayıhlarındandır. Şeyh Safiyyüddin Erdebili’nin halifelerindendir. Şeyh Hamid-i Veli’nin kayınpederidir. İlçemiz Balaban kasabasında ikamet etmiş ve burada yaklaşık 1432(h.835) tarihinde vefat etmiştir.

’Balaban kerpiç evleri’’, genellikle iki katlı, sokağa cepheli, avlulu ve düz damlı inşa edilmişlerdir. Evler genelde tek sıra halinde ve kerpiç malzemeden yapılmıştır. Evlerin zemin katları çeşitli hizmetler için ayrılmıştır. Üst katlar ise asıl ikamet bölümleri şeklinde düzenlenmiştir. Evlerin yapımında kullanılan malzeme taş, kerpiç ve ahşaptır. Taş temel üzerinde, ahşap hatıl ve dikmeler ile destekli kerpiç duvarlar yükselmektedir. Balaban evleri süsleme bakımından genellikle dış cephe de sade görünüşe sahip iken, iç mekânda ise ahşap işçiliğin güzel örneklerinin bulunduğu evler yer almaktadır. Kırsal mimari örneklerinin Balaban Mahallesinde, günümüze sağlam olarak ulaşmış olması önemlidir. Geleneksel Balaban evlerinin korunmaması durumunda yakın bir gelecekte yok olma ihtimali vardır.

“Balaban İçmeleri”, Darende – Malatya yolunun 17. Km’sinde Balaban mahallesinde bulunmaktadır. Anayola 2 km mesafededir. Şifalı su Dr. Abdullah Ertem tarafından keşfedilmiştir. Şifalı suyun iç hastalıklarına, kadın hastalıklarına ve böbrek taşı erimesine faydalı olduğu tecrübe edilmiştir. Şifalı su etrafında bulunan kil halindeki toprakla birlikte kür yapılarak kullanılınca cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

Şifalı suyun bulunduğu yerde Balaban Belediyesi tarafından yaklaşık 40 dönüm bir alanda tesisleşme çalışmaları başlatılmıştır. Darende Belediyesi tarafından bu çalışmalar devam ettirilmiştir. Bu kapsamda alanın tamamı ağaçlandırılmış, çevre düzenlemesi yapılmış, konaklama ve yemek imkânı oluşturulmuştur.

Tesiste konaklama, kahvaltı ve yemek imkânları sunulmaktadır. Tesis yeşil alanları, doğal yürüyüş yolu, spor alanları, kamp ve piknik imkânları ile ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Ozan Anıt Mezarı”, Darende’ye 50 km mesafedeki Ozan köyü yakınlarında 8.yüzyıldan kalma taş yapı, küçük bir kilise olarak kullanılmıştır, Battal Gazi tarafından mescide çevrilmiş olduğundan Ozan Mescidi olarak da bilinmektedir. Ozan Anıt Mezar 6x6x7 ölçülerine sahiptir.

‘’Levent Vadisi’’, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde, ABD’nin Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon’a benzetilen ve 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumlarının bulunduğu Levent Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir..
Neolitik Çağ’dan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunluğundaki Akçadağ’daki Levent Vadisi’nde jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve çeşitli dönemlere ait çok sayıda mağara yer alıyor. Malatya-Kayseri karayolu üzerindeki vadi, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen doğa tutkunlarının vazgeçemediği duraklar arasında bulunuyor. Sonbahar ve yaz aylarında tabloları aratmayan manzarasıyla ziyaretçilere dinlenme imkanı sunan vadi, fotoğraf meraklılarının da en çok tercih ettiği yerler arasında.

‘’Uzunok Köprüsü’’, Malatya istikametinden Darende’ye girişte, Somuncu Baba Bulvarı başlangıcında karayolundan 150 metre içeride yer alır. İlçenin iki yakasını birbirine bağlayan en eski köprüdür. Köprü yaya trafiğine açıktır. 18. yy. Osmanlı Döneminde inşa edilen üç açıklıklı köprü 4.5 metre genişlik ve 40 metre uzunluğa sahiptir. Köprü Kavlak Köprüsü adıyla da bilinir.

‘’Nadir Köprüsü’’, 18.yy. Osmanlı Dönemi eserdir. Üç açıklıklı köprü 3.5 metre genişliğinde ve 16.5 metre uzunluğundadır. Malatya istikametinden Darende’ye girişte anayol kenarında yol alır.

‘’Darende Çarsısı”, Darende’de ekonomi Malatya  genelinde olduğu gibi kayısıya dayanır. Ayrıca diğer meyveler ve tahıl ürünleri de üretilmektedir. Yazları gurbetçilerin gelmesi ile canlanan ticari hayat kışın zayıflamaktadır. Bu nedenle turizm ve eğitim Darende için önem arz etmektedir. İlçede Pazartesi ve Cuma günleri semt pazarı kurulmaktadır. Kayısı ve türevleri değişik kuruyemişler, bulgur ve peynir dışarıdaki hemşerilerimizin de önem verdiği ve Darende’den karşıladıkları ürünlerdir.

İş imkanlarının azlığı Darende halkını büyük ölçüde dışarıdaki illerde çalışmaya yani gurbetçiliğe yöneltmiştir. Bu nedenle Ülkenin her yerinde ve yurtdışında Darendeli büyük tüccarlar, sanayiciler ve iş adamları bulunmaktadır.

“Darende Cumhuriyet ilkokulu”, Darende’nin önemli binalarından olan Cumhuriyetimizle yaşıt eski Cumhuriyet İlkokulu Binası: Darende Belediyesinin çalışmaları sonucu ÇEKÜL Vakfı, Tarihi Kentler Birliği ve İTÜ işbirliğiyle projelendirilerek Fırat Kalkınma Ajansı’ndan mali destek almaya hak kazanmıştır. Restore edilerek Darende Kent Müzesi olarak kısa zamanda hizmete alınacaktır.

İkinci etapta hemen aşağısındaki evlerden birisi Yöresel Darende Mutfağı, diğer ev kerpiç pansiyon, aradaki dükkanlar turistik eşya satış merkezi olarak restore edilip işlevlendirilmesi ile Darende’miz yeni bir turistik merkez kazanmış olacaktır.

“Tohma Kanyonu”, Darende Yazıköy Mahallesi’nden başlayıp Hacılar Mahallesi’ne, Hacılardan başlayıp Somuncu Baba Külliyesini geçerek Zengibar Kalesi arkasından, D300 devlet karayolunun yakınında Köprügözü mevkiinde bitmektedir. Ayrıca Somuncu Baba ile Köprügözü arasındaki kısım doğa yürüyüşü için düzenlenmiştir ama şu an için kapalı vaziyettedir.. Kanyon içerisinde kaya tırmanışı yapılabilecek yerler vardır.

‘’Somuncu Baba / Şeyh Hamid-İ Veli Camii ve Külliyesi’’, Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin kabrinin bulunduğu cami 14.yy. eseridir. Anadolu’ya manevi fetih için gelen erenlerden Somuncu Baba (1331-1412)’nın soyu Hz. Peygamber(s.a.v.)’e ulaşır. 24. Kuşaktan torunudur. Şam, Tebriz ve Erdebil gibi ilim merkezlerinde tahsil gördükten sonra irşat ve hizmet faaliyetleri için Bursa’ya gelip yerleşmiştir. Manevi kimliğini gizlemek üzere somun ekmeği pişirip halka dağıttığı için Somuncu Baba olarak bilinmektedir. Bursa Ulu Cami’nin ilk açılış hutbesinde Fatiha suresini 7 türlü tefsir etmesiyle tanınmıştır. Şöhretten sakınan Somuncu Baba, Bursa’dan ayrılarak bir müddet Aksaray’da yaşamıştır. Somuncu baba oğullarından Yusuf Hakiki’yi Aksaray’da bırakarak, diğer oğlu Halil Taybi ile beraber Hacca gitmiş, Hac dönüşünde Darende’ye gelip yerleşmiş ve 1412 yılında burada vefat etmiştir. Kabri Darende’dedir.

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından yapılan restorasyonla ilave cami, kütüphane, müze ve sergi salonu gibi birimlerle külliye hüviyetine kavuşmuş ve mesire yerleriyle de yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olmuştur.

 “Günpınar Şelalesi”, Ülkemizin birkaç tabi şelalesinden olan Günpınar Şelalesi, İlçemize bağlı Günpınar Mahallesindedir. Darende’ye 8 km. uzaklıkta bulunan Şelale, Malatya’nın en güzel mesire yerlerindendir. Kaynağından 3 kademe halinde, yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülen su zerrecikleri rüzgarla kucaklaşıp yüzünüzü okşamaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiye dinlenme, eğlenme, spor yapma imkanı sunan doğa harikamızda isteyenler şelalenin kaynakları ile şelale arasındaki 2 km’lik Günpınar Vadi’sinde trekking- doğa yürüyüşü yapabilmektedir. Günpınar Şelale’sinin sol tarafında ana dereden bağımsız kaynak sularının süzüldüğünü görebilirsiniz. Bu sular kış mevsiminde donarak şelaleyi adeta Pamukkale’ye benzetir. Ülkemizin iki önemli turizm merkezi olan Kapadokya’yı Nemrut’a bağlayan devlet karayoluna sadece 5 km uzaklıkta Günpınar Şelalesi görülmeye değer bir tabiat güzelliğidir. Çevresine yaydığı negatif iyonla ziyaretçilerine sağlık ve enerji vermektedir.

“Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu”, Yapımı DASEV Darendeliler Kültür Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından başlatılan ve bir yılda tamamlandıktan sonra tüm masrafları Rönesans Eğitim Vakfı Başkanı ve Kurucu Üyemiz Bekir Ilıcak tarafından karşılanan Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu 2011 yılında eğitime başlamıştır. Optisyenlik, İnşaat Teknolojisi, Gıda Teknolojisi ve Harita Kadastro bölümleri ile hizmet vermektedir.

Paylaş